Kako sunce utječe na naše tijelo?!

Kako sunce utječe na naše tijelo?!

Kako sunce utječe na naše tijelo Koža Kako sunce utječe na naše tijelo

Crvenilo i pojava sunčanih opeklina je kemijski odgovor na pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama. Sunčane opekline nisu poput «normalnih» opeklina. Kada «izgorite» na suncu na vašoj koži se događa kemijska reakcija koja uzrokuje svrbež, crvenilo, dehidraciju, bolove, a u težim slučajevima i plikove.

Četiri do sedam dana nakon izlaganja koža se smiruje i počinje se «guliti». To je prirodan način na koji se tijelo rješava mrtvih stanica, koje mogu postati kancerogene. Opekline mogu prouzrokovati i oštećenja u stanicama kože koja se ne mogu oporaviti.

Ponekad pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati povišenu temperaturu, opekline drugog stupnja, dehidraciju, neravnotežu elektrolita, infekciju i šok.

Kako sunce utječe na naše tijelo San Kako sunce utječe na naše tijelo

Sparne ljetne noći mogu dobar san učiniti gotovo nemogućim. To je zbog toga što se temperatura tijela spušta za nekoliko stupnjeva kada je tijelo spremno za spavanje. Kako je hlađenje tijela ljeti otežano, organizam teže zaspi. Toplina u zraku i loš odabir odjeće za spavanje zagrijava tijelo tijekom noći, prekida naš san, što nas čini živčanima preko dana. Najbolji način hlađenja je izložiti što više kože zraku. Koristite pamučnu posteljinu, a prije spavanja najbolje bi bilo priuštiti si toplu kupku, ne hladnu. Suprotno uvriježenom stavu toplija kupka pomoći će tijelu da se ohladi bolje nego hladna.

Kako sunce utječe na naše tijelo Stopala i ruke Kako sunce utječe na naše tijelo

Ruke i stopala se znoje i na taj način stvaraju pritisak zbog kojeg nam prstenje i obuća postaju neudobni i tijesni. Ljeti je najbolje skinuti sav nakit, a nositi prozračnu i otvorenu obuću od prirodnih materijala.

Kako sunce utječe na naše tijelo Kosa Kako sunce utječe na naše tijelo

Sunce izbjeljuje kosu. Osim toga kosa postaje osjetljivija, isušena, te se pojavljuju raspucali vrhovi. Međutim, kosa je dio organizma čije se stanice najbrže obnavljaju, a ljetne vrućine potiču rast kose, pa ćete vrlo brzo nakon ljeta i manjeg šišanja vratiti svoj sjaj i čvrstoću. Ljeti se ne bi trebali izlagati kemikalijama, odnosno bojanju kose, jer na taj načini povećavate rizik od oštećenja. Najbolje bi bilo zaštititi kosu šeširom. Sprej sa zaštitnim faktorom ili balzam koji se ne ispire također pomaže blokirati sunčeva zračenja i sprječava oštećenja tjemena.

Kako sunce utječe na naše tijelo Libido Kako sunce utječe na naše tijelo 

Onog trenutka kada temperatura poraste ljudi se razvedre, dobiju polet, nose manje odjeće i osjećaju se privlačnije. Prema nekim teorijama najzdravija se djeca rađaju u proljeće, zbog toga se ljeti iskonski povećava libido.

Kako sunce utječe na naše tijelo Srce Kako sunce utječe na naše tijelo

Ograničeno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje jer povećava efikasnost srca. Kako se tijelo pokušava ohladiti protok krvi se pojačava. Međutim, gubitak tekućine koju mogu izazvati visoke temperature otežavaju rad srca, te kontinuirane visoke temperature povećavaju rizik srčanog infarkta.

Kako sunce utječe na naše tijelo Probava Kako sunce utječe na naše tijelo

Vrućina utječe na tek. Za hladnog vremena većina kalorija koje unesemo troši se na zagrijavanje tijela. Kada je temperatura zraka visoka tijelo se ne treba samo zagrijavati, te traži manje hrane, odnosno rjeđe osjećamo glad. Stručnjaci kažu kako je vrlo važno i dalje se pravilno hraniti i ne preskakati obroke. Posebno je potrebno unositi dovoljne količine vode nevažno osjećamo li žeđ, zbog toga što kada osjeti žeđ tijelo je već u početnoj fazi dehidracije. Unosom dovoljne količine vode smanjit ćete mogućnost povisivanja temperature.

Kako sunce utječe na naše tijelo Bubrezi Kako sunce utječe na naše tijelo

Kada tijelo dehidrira u organizmu se pokušava konzervirati to više vode, bubrezi pojačano rade, te ukoliko se ne unosi dovoljno vode postoji mogućnost njihovog oštećenja.  Najbolje bi bilo ljeti poštivati piramidu prehrane, a ako ste na dijeti koja isključuje sol prisilite se piti dovoljno mineralne vode. 6 – 8 čaša vode gotovo da je najvažniji ljetni recept.

Kako sunce utječe na naše tijelo Oči Kako sunce utječe na naše tijelo

Intenzivno UV svjetlo može naškoditi zdravlju očiju, pa i izazvati privremeno slijepilo. Konstantno izlaganje UV zrakama može trajno oštetiti vid. Zbog toga je važno nositi naočale s UV zaštitom. Sunčane naočale se dijele u pet kategorija, od 0-4. Kategorija 4 je prikladna za skijanje, dok su kategorije 3 ili 2 dovoljne za većinu ljetnih dana.

Kako sunce utječe na naše tijelo Hormoni Kako sunce utječe na naše tijelo

Tijelo bez vode koja se pojačano gubi u ljetnim danima ne može proizvoditi dovoljno hormona. Ali sunce ima pozitivan efekt na proizvodnju nekih hormona poput melanocortina, koji vam pomaže osjećati se privlačnije.

Kako sunce utječe na naše tijelo Mozak Kako sunce utječe na naše tijelo

Tekućina koju unosimo ne samo da potiče hlađenje organizma nego i održava mozak u dobroj formi i funkcionalnim. Mozak se sastoji od 70% vode, te njen nedostatak onemogućuje ispravan rad neurotransmitera, što otežava obavljanje svakodnevnih zadataka.

Povišena temperatura iznad 42 stupnja C, može trajno oštetiti mozak, a najugroženiji je dio zadužen za koordinaciju i pokrete.


Komentari

Odgovori

*