25. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Koju aktivnost izabrati

Na odmoru najčešće zaboravljamo na vježbanje i njegovo značenje za naš organizam.

Koju aktivnost izabrati

Na odmoru najčešće zaboravljamo na vježbanje i njegovo značenje za naš organizam. Ljeti smo umorni, vruće nam je, a vježbanje nam uopće ne pada na pamet. Međutim, izbacivanjem vježbanja iz dnevne rutine organizam postaje još umorniji, a energija nam opada.

Izaberite aktivnost koja vam najbolje odgovara

Izbor aktivnosti Najljepši ljetni sport prilikom kojeg se nećete ni znojiti je plivanje. Ono osim što najravnomjernije oblikuje vašu figuru, jedan je od najboljih sportova za poticanje rada srca i krvotoka. Osim toga, plivanjem jačate leđnu muskulaturu i prsne mišiće.  Plivanjem trošite 500 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Ako ste mlađi, te volite tulumariti do kasno u noć izaberite ples. Osim što je zabavan, potiče krvotok, jača sposobnost koordinacije i koncentracije. Plesom trošite 400 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Vožnja biciklom poboljšava izdržljivost i koordinaciju. Zbog toga neka vam ovo ljeto bicikl postane glavno prijevozno sredstvo. Vozeći bicikl trošite 500 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Hodanje je idealna sport za starije osobe i osobe s prekomjernom težinom. Ne opterećuje zglobove, potiče izmjenu tvari, snižava krvni tlak, jača srce, krvotok. Hodanjem ćete potrošiti 250 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Tenis – Igranjem tenisa poboljšava se kondicija, koordinacija, te jača natjecateljski duh. Za igru je potrebno društvo, ali nije timski sport.  Tenisom se troši 650 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Aerobik je sličan plesu iako nešto zahtjevniji. Ovim sportom se povećava izdržljivost, jačaju sve skupine mišića, a idealan je za one koji namjeravaju izgubiti kilograme. Aerobikom trošite 600 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Yogom jačate i tijelo i duh. Ojačava psihičku snagu te mišićima daje vretenast izgled. Yogom trošite 500 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Rolanje – Iznimno zabavan sport kojim savršeno oblikujete noge i stražnjicu. blagotvorno je i za ostatak tijela, a rolanjem trošite 550 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Odbojka – Kao i svi timski sportovi jača timski duh, muskulaturu, te poboljšava koordinaciju i koncentraciju. Odbojkom ćete potrošiti 550 kalorija/h.

Izbor aktivnosti Trčanje – Korisno je za cijelo tijelo, te poboljšava temeljnu izdržljivost. Ovisno o tempu trčanjem trošite 500-800 kalorija/h.

Želite li se zaista ovog ljeta posvetiti svome tijelu i ozbiljno ste shvatili program vježbanja, efekt vježbanja možete ubrzati. Snažnije mišiće možete dobiti brže, budete li za vrijeme vježbanja razmišljali o njima. Znanstvenici sa Svučilišta Hall, na temelju provedenog istraživanja tvrde da fokusiranje misli na način rada mišića za vrijeme vježbanja vodi do povećane mišićne aktivnosti. Zbog toga biste, želite li brže efekte, trebali usredotočiti misli na pokrete mišića.

IZBOR OSTALIH AKTIVNOSTI

Ako ste ipak potpuno suprotnog stava, sama pomisao na znojenje, fitnes ili teretanu vas iritira, slijedeće aktivnosti možete ubrojiti u “vježbanje” i na taj način umiriti savjest:

Izbor aktivnosti Pospremanje stana
Izbor aktivnosti Kuhanje, posebno ručno miješanje tijesta ili pranje posuđa
Izbor aktivnosti Ples
Izbor aktivnosti Igranje s psom
Izbor aktivnosti Penjanje uz stepenice
Izbor aktivnosti Stajanje u redu
Izbor aktivnosti Shoping, posebno u velikim trgovačkim centrima
Izbor aktivnosti Hodanje, pa i ono do tramvajske stranice
Izbor aktivnosti Dakle, sve što uključuje bilo kakvo kretanje, podizanje predmeta i sl.

Osim toga, istraživanja su pokazala kako vizualizacija vježbi pokreće mišiće gotovo jednako kao i pravo vježbanje.
Dakle, ukoliko zažmirite, dobro se koncentrirate i u mislim izvodite vježbe, učinak će biti sličan aktivnom vježbanju, mišići će ojačati i poboljšat će vam se forma. Važno je potpuno se koncentrirati, pravilno i dovoljno dugo u mislima izvoditi pokrete.

Ukoliko se ne želite zamarati ni jednim sportom posebno, a ipak biste na neprimjetan način željeli povećati aktivnost, neka to bude u skladu s vašim životnim stilom. Na taj način ćete izabrati aktivnosti koje odgovaraju upravo vama.

Izbor aktivnosti Ako radite cijelo ljeto:

1.

Prošećite za vrijeme pauze. Pokušajte pronaći tri različite «staze» za šetnju i varirajte tijekom tjedna. Jedna od ruta vam može biti spuštanje i penjanje natrag stubama radite li u visokoj zgradi. Posebno je možete iskoristiti za vrijeme kišnih dana.
2.

Promovirajte u uredu zdrav život. Nagovorite šefa da vam osigura besplatne tretmane u wellness centrima ili bar besplatnu teretanu.
3.

Na posao i s posla pješačite. Živite li predaleko, parkirajte nešto dalje od ureda ili iziđite stanicu dvije ranije.

Izbor aktivnosti Ako imate djecu:

1.

Vježbajte s djecom. Odvedite ih na bazen ili igrajte badminton s njima u lokalnom parku.
2.

Za djecu pronađite aktivnosti u klubovima koje omogućavaju i starijima nekakvu aktivnost. Kafić se ne ubraja.
3.

Dijete vodite u šetnju. Ne samo da će pomoći vama nego će i kod djeteta razviti naviku zdravog života.
4.

Pitajte dijete što biste mogli učiniti kako biste bili aktivniji. Iznenadit će vas koliko ćete pametnih prijedloga dobiti. Dječji mozak je nesputaniji i puno kreativniji.

Izbor aktivnosti Ako ste domaćica:

1.

Ne planirajte velike kupovine. Na taj način ćete češće morati prošetati do dućana.
2.

Promotrite na koji način možete biti aktivniji u stanu. Stube iskoristite za vježbanje, brinite se o biljkama, uredite mali vrt… dobro bi bilo da sakrijete daljinski upravljač.
3.

Uključite se u društvene aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. To ne mora biti aerobik ili sl. Uključite li se u npr. neko ekološki osviješteno udruženje  na neprimjetan ćete način povećati aktivnost.

Iako nisu izravno vezani uz vježbanje slijedeći savjeti će vam pomoći održati vitku liniju.

1.      Smanjite veličinu obroka

2.      Ne preskačite obroke

3.      Pijte što više tekućine

4.      Jedite polako i uživajte u okusu svakog zalogaja

5.      Nikad nemojte potpuno izbaciti određenu vrstu hrane, samo naučite kontrolirati količinu Izbor aktivnosti

Vezano: