25. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Sobna temperatura u proljeće – Kada isključiti grijanje?

proljeće. Termostat je kroz cijelu zimu vrlo česta tema mnogim ljudima. Ono što je za neke prevruće, drugima je prehladno, ono što je nekome fina i ugodna temperatura uzrokuje smrzavanje kod drugih. Zbog toga je teško reći koja bi bila prava sobna temperatura a da se pritom ne razvijaju rasprave.

Sobna temperatura u proljeće – Kada isključiti grijanje?

Je li pravo vrijeme za isključiti grijanje s prvim danom proljeća? A što ako je vani i dalje hladno i ako su temperature niske?!

Za početak trebate znati kolika bi trebala biti sobna temperatura u proljeće. Termostat je kroz cijelu zimu vrlo česta tema mnogim ljudima. Ono što je za neke prevruće, drugima je prehladno, ono što je nekome fina i ugodna temperatura uzrokuje smrzavanje kod drugih. Zbog toga je teško reći koja bi bila prava sobna temperatura a da se pritom ne razvijaju rasprave. Međutim, postoje neke srednje vrijednosti, za koje su se stručnjaci složili kako bi trebale biti srednja temperatura na koju se većina ljudi neće žaliti. Pri tome svakako treba uzeti godišnje doba u obzir, jer prevelike razlike u temperaturi između unutra i van, te drugi tip odjeće koji nosimo u različitim sezonama kreira različit osjećaj topline.

Preporučena sobna temperatura za proljeće je oko 19- 21 stupanj.

Kada ugasiti grijanje u proljeće?

Službeno Toplinarstvo navodi datum 15. svibnja kao krajnji datum prestanka, odnosno isključivanja grijanja, ali kako se dodatno naglašava sve ovisi o vremenskim uvjetima.

U prosjeku većina obitelji isključit će grijanje ipak do 15. travnja.

Koji je najučinkovitiji način korištenja grijanja u proljeće?

Najučinkovitiji način grijanja je da grijanje programirate i grijete samo kada trebate, prateći vanjske temperature. Orijentacija stana će također utjecati na odluku, jer sunce izravno zagrijava prostoje kroz prozorska stakla čak i dok su temperature niže.
Termostati koji isključuju grijanje na određenog temperaturi su najisplativija i najučinkovitija opcija. Ukoliko sami trebate podešavati temperaturu, svejedno nabavite termostat jer vlastiti osjećaj može zavarati.

Ekonomični načini da dom održite toplim, a smanjite grijanje u proljeće:

  • Zamijenite stare instalacije.
  • Koristite zaštitu za vrata od propuha.
  • Zamijenite brtvu na prozorima.
  • Kroz dan skupite zavjese i zastore s prozora okrenutih prema suncu.
  • Noći ponovno raširite debele zavjese preko prozora kako biste spriječili gubitak topline akumuliran tijekom dana.

Ovi koraci mogu nerijetko biti sasvim dovoljni za održavanje ugodne sobne temperature bez grijanja, pa će mnogi koji imaju dobro orijentiran stan moći isključiti grijanje zaista s prvim danom proljeća, posebno ako su dani sunčani bez obzira na temperaturu zraka vani.

Koliko hladno je previše hladno za dom?

Najbolja ambijentalna temperatura je 19 do 21 stupanj. Međutim 18 do 23 stupnjeva biti će prihvatljivo za većinu ljudi. Za zdrav dom temperatura bi trebala biti bar 18 stupnjeva, s tim da noći kada ste pokriveni dekama i spavate možete spustiti do 14 stupnjeva.
Ukoliko u domu imate starije osobe ili male bebe, ipak težite temperaturi od nekih 21 stupanja.

Opširnije:

Kako isključiti centralno grijanje?

Ako shvatite da su temperature u vašem domu dovoljne i da ćete održati ugodnu temperaturu i bez grijanja, kroz samo nekoliko koraka možete isključiti centralno grijanje.

  • Smanjite termostat na razinu zaštite od smrzavanja (nekih 5 do 8 stupnjeva)
  • Prebacite ukoliko na bojleru postoje dva moda s moda koji uključuje i radijatore, na mod koji obuhvaća samo slavine.
  • Ukoliko vaše grijanje nije vezano uz toplu vodu isključite dovod goriva za grijanje.

Što kada temperatura u proljeće ide preko ugodnih 23 stupnja?

Kako se ljeto bude približavalo i vaša će odjeća postajati sve tanja, jer osjećaj ugode ne ovisi samo o sobnoj temperaturi nego i odjeći koju nosite.

Obično kratke rukave započinjemo nositi na vanjskih 24 – 26 stupnjeva, pa će sobna temperatura sve do oko 26 stupnjeva u prozračnom stanu biti ugodna ukoliko skinete višak odjeće.

Proljeće i blage temperature nude priliku da napravite pauzu između klima uređaja i grijanja, uštedite na potrošnji energije, a da vam ostane ugodno u vašem domu.

Opširnije o sobnoj temperaturi i načinima kako održati dom ugodnim kod ekstremnijih vanjskih vremenskih uvjeta: