27. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

20 ideja  kako dekorirati dom i stol uskrsnim simbolima

Uskrs je veliki kršćanski blagdan, ali za razliku od Božića, kada je glavnina priprema posvećena...

20 ideja  kako dekorirati dom i stol uskrsnim simbolima

Uskrs je veliki kršćanski blagdan, ali za razliku od Božića, kada je glavnina priprema posvećena dekoriranju doma i stvaranju predbožićnog ugođaja i cijeli mjesec unaprijed, kod Uskrsa se sve više svodi na korizmenu pripremu za Uskrs i odricanje, a dekorira se tek na sam uskršnji dan, odnosno dan ranije, uvečer na Veliku subotu. Zbog toga ispod donosimo ideje kako uskrsnim simbolima dekorirati dom i blagdanski stol, na inspirativne načine koji ne oduzimaju puno vremena.

Iako se od tradicionalnih običaja odavno odustalo ili su oni prilagođeni modernijim vremenima, kod nas još uvijek postoji navika postavljanja bijelog stolnjaka na stol za vrijeme uskrsnih objeda, a onda se preko dekorira uskrsnim motivima. U nešto starija vremena na stol se za Uskrs postavljao uvijek bijeli stolnjak, izvezen uskrsnim motivima ili ukrašen uskrsnim dekoracijama. Kvalitetan bijeli stolnjak postavljao se čak i u najsiromašnijim obiteljima, te je to zapravo jedan od najraširenijih uskrsnih običaja vezanih uz postavljanje stola i serviranje jela. Bijela boja jedan je od simbola Uskrsa, ali ukoliko više volite šareniji stol, zelena ili žuta boja također su boje Uskrsa pa stolnjak može biti i u tim bojama. Dobra ideja je i postaviti bijeli stolnjak, a živahni dojam postići šarenim salvetama ili drugim uskrsnim simbolima.

Svijeća je osnovni simbol Uskrsa, jer daje svjetlo i obasjava tamu. Simbol je nade u vječni život. Stavite li bilo kakve svijeće na blagdanski stol već ćete kreirati uskrsni ugođaj.
Bijela i žuta boja su simbol uskrsa. Uz to žuta boja dodatno asocira na Uskrs jer podsjeća na piliće i jaja, zbog toga je uskrsna dekoracija za stolove nerijetko žuta.
Jaja su simbol Uskrsa, kao i cvijeće. Posude za jaj i prazne ljuske jaja možete iskoristiti kao stalak za cvijeće, te proljetnim cvijećem dekorirati stol.
Mladi luk i poriluk simbol su Uskrsa jer navješćuju proljeće. Mladi luk ili poriluk izgledat će vrlo efektno za blagdanskim stolom.
Kruh je simbol Uskrsa jer podsjeća na Isusovu žrtvu, kod nas se posebno posebno pletenice vežu uz Uskrs, pa nećete pogriješiti servirate li pletenice umjesto kruha za uskrsnim stolom.
Mrkve i zečevi podsjećaju na novi život. Ako dekorirate bilo koji kolač s mrkvama dobit ćete uskrsnu poslasticu.
Proljetno cvijeće simbol je Isusovog uskrsnuća, te djeluje vrlo efektno kao dekoracija.
Pilići su simbol novog života. Možete ih sami izraditi ili kupiti ukrase koji će dekorirati vaš dom ili stol.
Najjednostavniji način da dekorirate blagdanski stol je da kupite prikladne salvete.
Janje je simbol novog života baš kao i pilići, stoga je poželjan uskrsni simbol.
Možete izraditi kolače u obliku uskrsnih simbola ili takvim oblicima dekorirati kolače.
Mrkva je vrlo jednostavan način da se svako jelo doima uskrsnim.
Janje je uskrsni simbol jer dolazi na svijet u proljeće, te na neki način predstavlja novi život.
Tulipani su uskrsni simbol jer njihovo cvjetanje u proljeće simbolizira Isusovo uskrsnuće.
Gnijezdo i jaja simbol su Uskrsa, a gnijezdo možete jednostavno izraditi od krep papira u boji.
Ako imate umjetničkog dara možete naslikati neke od simbola uskrsa i slikama dekorirati zidove.
Jaja i tulipani bilo gdje na stolu ili u domu, sasvim su dovoljni da dobijete uskrsnu atmosferu.
Mala bombon jaja jeftin su, a efektan trik kako cijeli dom može dobiti uskrsni ugođaj.
Narcisi i tulipani simbol su Uskrsa i pobjede života, a posebno su privlačni u bijeloj i žutoj boji.

Obično je uskrsna dekoracija jednostavna, praktična i u pravilu jednokratna, jer se ručno bojena jaja i dekorirano cvijeće ne čuva za sljedeću godinu, pa prilikom odabira i ostalih ukrasa vodite o tome računa da ne pretjerate i dodatno ne opteretite skladišni prostor dekoracijama koje ćete upotrijebiti tek jedanput godišnje, jedan dan.