26. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

50 savjeta kako imati zdraviju kosu, a ne odustati od dobre frizure

Imati zdravu kosu je želja mnogih. No, istovremeno mnoge žene se ne žele odreći niti dobre frizure...

50 savjeta kako imati zdraviju kosu, a ne odustati od dobre frizure

 

Imati zdravu kosu je želja mnogih. No, istovremeno mnoge žene se ne žele odreći niti dobre frizure, a ona najčešće uključuje bojanje, pegle za kosu, uvijače za kosu, četku i feniranje, figaro i slično.

Čest je komentar da zdrava kosa bez dobre frizure ne znači puno, ali svaku frizuru pokvari loša kosa.

Kako imati oboje?

Najviše ovisi o vašoj kosi, odnosno kvaliteti kose koju imate. Ali možete popraviti stanje ako uvedete neke promjene u njezi kose i oblikovanju frizure. Trebat ćete više pažnje posvetiti proizvodima za kosu, te možda i dodati neke nove, ali ako ćete s njima smanjiti upotrebu pegle ili figara, isplatit će se.

50 savjeta kako imati zdraviju kosu, a ne odustati od dobre frizure

1. Birajte blage šampone, na prirodnoj bazi, koje odgovaraju vašem vlasištu, ali i kosi.
2. Ako imate masno vlasište, to ne znači da vam je i kosa cijelom dužinom takva. Neko opće pravilo bi bilo da šampon birate prema vlasištu, a regenerator i masku za kosu prema donjem dijelu kose.
3. Obratite pažnju na sastojke regeneratora. Nemojte ga birati po pakiranju, nego birajte one koji će donijeti i neke koristi za vašu kosu.
4. Povremeno stavite masku na kosu i držite nekoliko sati, ili čak i preko noći, a potom operite kosu.
5. Ako imate masnu kosu i regenerator vam je dodatno otežava, stavite regenerator prije pranja kose bar kratko na kosu, a poslije šamponiranja preskočite regenerator.
6. Dobro isperite ostatke šampona i regeneratora s kose.
7. Regenerator nemojte stavljati na korijen kose, samo dužinom kose.
8. Nemojte biti grubi prema kosi s ručnikom, samo blago pokupite vlagu.
9. Na vlažnu kosu nanesite odgovarajuće proizvode prema tipu kose kako biste poslije je mogli lakše oblikovati te imali bolju frizuru.
10. Nanesite proizvod za zaštitu od topline na vlažnu kosu prije sušenja kako biste je zaštitili od fena.
11. Ako imate suhu kosu na vlažnu kosu nanesite i neki regenerator koji se ne ispire. Ili njega možete staviti na napola prosušenu kosu.
12. Ako kosi nedostaje volumena, na vlažnu kosu nanesite sprej za volumen.
13. Udaljite fen od kose i smanjite temperaturu, nemojte sušiti na najjačem kosu.
14. Nakon sušenja stavite proizvode na vrhove kose prema tipu kose.
15. Usmjerite se na ono kako vam kosa prirodno izgleda i pronađite frizure koje vam se sviđaju, a da su slične vašoj prirodnoj kosi.
16. Ako imate tanku kosu, sušite je odozdo prema gore kako biste sušenjem dodali efekt volumena i pojačali djelovanje proizvoda za volumen.
17. Ako imate gustu kosu na donji dio kose stavite ulje, serum ili mist kako biste omekšali i zagradili kosu.
18. Nemojte samo osušiti kosu i ostaviti. Nije rješenje ili pegla za kosu ili ništa.
19. Frizuru pokušajte oblikovati špangicama, napravite punđu kako biste usmjerili još toplu kosu kako želite da bude oblikovana.
20. Ako vam treba volumena na vrhu glave napravite punđu, ali ne prečvrstu.
21. Ako imate gustu kosu punđu napravite na dnu glave.
22. Možete staviti traku oko glave te oko nje omotati kosu. Ako to napravite sa još toplom kosom, efekt ćete postići brže i trajat će dulje.
23. Ako vam se kosa razbaruši, ponovno je kada ste kod kuće oblikujte u punđu kako biste opet na izlasku iz kuće imali bolju frizuru.
24. Loš rep na kosi po kući ne možete nikako popraviti prije izlaska iz kuće, stoga promijenite naviku i ili raspustite kosu i kod kuće, ili oblikujte da dobije formu kakvu želite imati pri izlasku.
25. Postoji veliki broj oblikovanja punđi, pronađite koji vama odgovara kako biste dobili lokne kakve želite.
26. Ako imate suhu kosu dodajte prije svakog vezanja punđe malo regeneratora u spreju kako bi nahranili kosu, a i navlažili kosu da bolje prihvati oblik koji napravite.
27. Možete šiške zarolati u stranu i pričvrstiti kopčama.
28. Ako imate suhu kosu i želite je smiriti tada se sprijateljite s uljima za vrhove, serumima i regeneratorima koji se ne ispiru. Tražite kombinacije koje će vam držati kosu pod kontrolom o obnavljajte ih ako treba i svaki dan.
29. Ako imate kovrčavu kosu koristite difuzor za sušenje kose.
30. Pojačajte prirodnu kovrčavost sprejevima na bazi morske soli.
31. Ako imate jako kovrčavu kosu dodajte kreme koje će otežati kosu i omogućiti vam da napravite lokne kakve želite.
32. Pokušajte kosu zarolati i špangicama zakačiti te tako ohladiti kosu kako biste dobili više oblik lokni kakve želite a ne kakve prirodno imate.
33. Kada vam je kosa za pranje, a imate vremena dok nešto radite po kući, stavite neku masku za kosu. Možete masku koju imate ili napravite prirodnu masku za kosu. Maslinovo ulje, kokosovo ili neko drugo koje ide na kosu, a koje imate pri ruci je uvijek zgodna opcija.
34. Ako nemate vremena, kupite uljni sprej ili regenerator koji se ispire i malo posprejajte po kosi kako biste je nahranili dodatno prije pranja.
35. Koristite prirodnije boje za kosu, ili pokušajte se bojati rjeđe. Odnosno razvucite razdoblje između dva bojanja.
36. Ako ne možete izbjeći bojanje kose, tada boju nanesite samo na izrast, a ostatak kose svaki drugi ili treći put. Tako se možete češće bojati, ali nećete uništavati cijelu kosu.
37. Ako vam se boja ispire, nabavite šampone u koji nijansiraju kosu. Tako ćete razvući razdoblje između dva bojanja.
38. Koristite sprejeve za prekrivanje sijedih kako biste se rjeđe bojali.
39. Stavite povremeno masku za kosu koja osvježava boju, kako biste vratili kosi sjaj. Danas postoji veliki boj maski za kosu koje su prilagođene svim bojama kose, te ćete njihovim korištenjem produljiti boju na dužini kose.
40. Koristite šampone koji koji štite boju na kosi, odnosne ono koji su prilagođeni za bojanu kosu, kemijski tretiranu ili kosu s pramenovima.
41. Ako vam ipak treba pegla za kosu ili figaro, kupite kvalitetne i koristite ih kada morate. Smanjite temperaturu na tim proizvodima.
42. Uzmite u obzir da ne uništavaju samo pegle za kosu, fenovi ili figaro kosu, nego i loši i neadekvatni proizvodi, neadekvatna njega, loša četka ili grubo češljanje, boje za kosu, blajh, ovisno o tome koje boje i blajh koristite, ali i koliko često koristite.
43. Kosu možete oporaviti ako smanjite ono što možete, nekome će to biti drugačija boja za kosu, nekome rjeđe bojanje, nekom rjeđe peglanje kose, a nekome dodatna zaštita od topline i dodatne maske za kosu ili ulje.
44. Ne morate odustati od onoga što vam je najvažnije, čak i ako vam to uništava kosu. Ali možete utjecati na ono ostalo.
45. Ako morate peglati kosu tada se pokušajte rjeđe bojati, kupite zaštitu za kosu i stavljajte maske za dubinsku regeneraciju kose.
46. Isprobajte savjete koje ste čuli od drugih i proizvode koje vam preporuče, ali nemojte se razočarati ako kod vas ne bude efekta. Tražite dalje dok ne nađete one za svoju kosu.
47. Zdrava kosa nije sve ili ništa. Čak i kada biste je skroz pustili bez tretiranja ona možda i tada ne bi bila zdrava.
48. Možda neke stvari možete promijeniti, njih promijenite. Dodajte proizvode namijenjene vašem tipu kose. Poigrajte se varijantama. Možda jedan proizvod za volumen nije bio za vas, ali možda će neki sljedeći biti.
49. Kosa je važna. Frizura je važna. Pronađite svoju kombinaciju i sredinu kako biste dobili dobar omjer ovo dvoje.
50. Vodite računa stalno o svojoj kosi, a ako ne možete onda bar povremen napravite neki intenzivni tretman.

Vezano:

Najbolje maske za kosu za svaki tip kose