19. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Sretni s 20, 30, 40, 50 i 60 godina

Kada stvari u životu postanu teške, to je vjerojatno znak da se trebate zaustaviti, odmoriti i sami sebi razjasniti situaciju. Osim toga optimističan stav prema životu može ojačati vjeru u samoga sebe, a to će pomoći kreirati unutarnju snagu koja vam je potrebna...

Sretni s 20, 30, 40, 50 i 60 godina

Sretni s 20, 30, 40, 50 i 60 godina

„Svatko tko iznenađujuću prirodu života okrene u svoju korist, a ne protiv sebe, u svim situacijama će ispasti pobjednik“, kaže Lynda Field, britanska psihologinja. Kada stvari u životu postanu teške, to je vjerojatno znak da se trebate zaustaviti, odmoriti i sami sebi razjasniti situaciju. Osim toga optimističan stav prema životu može ojačati vjeru u samoga sebe, a to će pomoći kreirati unutarnju snagu koja vam je potrebna, te donijeti sreću.

Različite životne faze donose različite životne izazove, mogućnosti i interese. Naši prioriteti se mogu mijenjati kako starimo, ali neka osnovna pitanja ostaju ista. Ako ste već upali u negativnost i cinizam trebali biste pogledati što je dovelo do toga. Nadamo se da će vam neke od sljedećih natuknica pomoći.

16 do 25 godina

Ključna pitanja: Ovo je razdoblje velikih promjena i tranzicija. Postoji veliki pritisak kolega, te velika borba za samostalnost (emotivnu, fizičku i financijsku). Mnogi mladi ljudi u ovom razdoblju prolaze kroz krizu vlastitog identiteta, te probleme s vlastitim izgledom ili iskrivljenom slikom o tijelu. Najveći problem su fizičke nepravilnosti poput eventualnog viška kilograma, akni, te postoji velika želja za sviđanjem suprotnom spolu.

Glavni izazov: Održati zdravu razinu samopouzdanja, te povećati samostalnost. Važno je i naučiti prihvaćati pogreške i shvatiti da će se one događati svako malo.

Što raditi: Najvažnije je ne prekinuti komunikaciju s roditeljima i pokušati održati što bolje odnose. Na taj način ćete kreirati solidne temelje pomoću kojih ćete lakše krenuti dalje. Dok još uvijek živite pod roditeljskim krovom pokušajte pronaći honorarni posao i nešto prištedjeti. Nemojte se uspoređivati s drugima, jer ta navika uvijek snižava samopouzdanje. Stalno se podsjećajte da ste jedinstveni s jedinstvenim kvalitetama, ali se družite, uključite u timske sportove. Na taj način ćete održati visoku razinu endofrina (hormona sreće),  to će vam pomoći izgraditi samopouzdanje i dobre veze.

26 do 35 godina

Ključna pitanja: Ovo je nešto stabilnije razdoblje, s fokusom na karijernim ciljevima, vezama i eventualno braku. Postoje dileme tipa kome se obvezati (osobi, poslu, profesiji, javnom dobru), te koji smjer izabrati. Postoji određena doza osjećaja gubitka mladosti i osobne slobode, a to može dosta utjecati na odluke koje donosite.

Glavni izazov: Vjerovati vlastitoj prosudbi, te ne izgubiti mogućnost oduševljavanja i kreativnost.

Što raditi: Važno je ciljeve napisati na papir kao i planove. One koji se više ne uklapaju brišite. Razbijte dugoročne ciljeve na manje korake koji su ostvarivi. Pažljivo birajte partnera i donosite dobre ljubavne odluke. Napravite popis onoga što očekujete od partnera i nemojte spuštati kriterije. Dobra veza ovisi o sličnim ciljevima. Zabavljajte se i stalno se okušavajte u novim aktivnostima: snow-boarding, ronjenje, salsa…

Od 36 do 45

Ključna pitanja: Vjerojatno ćete se osjećati rastrgano na sve strane od doma, posla, djece, partnera, prijatelja… Ženama ovo može predstavljati još veći problem, pa će se često pitati „gdje sam ja u svemu tome“. Mnoštvo odgovornosti može vas udaljiti od partnera i poljuljati brak, a neke žene će već postati svjesne i simptoma menopauze. Ali ovo razdoblje donosi nagrade u poslovnom smislu gdje ćete započeti ubirati plodove uloženog truda i rada. Obitelj i prijateljstva će povećati značaj u vašem životu.

Glavni izazov:
Uspjeti uskladiti izazove (obitelj, djeca, zajednica, prijatelji, posao), a ostaviti i vremena za dokolicu i stvari u kojima uživate, te naučiti se nositi s emocijama koje roditeljstvo nosi – ljubav, odgovornost, krivnja, tjeskoba…

Što raditi: Morate naučiti optimalno raspolagati vremenom, te povećati realnost pri procjeni koliko će neka aktivnost trajati. Uvijek radite popise obveza i stvari koje trebate obaviti. Naučite postavljati prioritete, a ostale aktivnosti slažite oko prioriteta. Oslobodite se osjećaja krivnje. Posebno žene to moraju naučiti. S partnerom ne zaboravite razgovarati i dijelite osjećaje. Zajedno donosite odluke.

Od 46 do 55

Ključna pitanja: Ovo je vrijeme tranzicije na svakom životnom području  – fizički, emotivno i praktično. Ovo razdoblje zahtijeva napuštanje i odricanje od mnogih stvari koje su bile važne ranije. Neki će osjetiti gubitak partnera, djeca odlaze iz doma, pa je za ovo razdoblje karakterističan osjećaj praznine. Ipak, povećava se roditeljska odgovornost. Žene prolaze kroz razdoblje menopauze, a muškarci osjećaju krizu srednjih godina. Najvažnije je ne odustati i redovito se opuštati kako biste prikupili snage za sve izazove.

Glavni izazov: Pustiti djecu da odu od kuća, a ipak im biti potpora i ne napustiti ih. Morate prihvatiti gubitak dijela obitelji bez pojave osjećaja nepotrebnosti ili bezvrijednosti. Također, važno je brinuti se za svoje ostarjele roditelje ukoliko su živi, bez pokušaja preuzimanja kontrole nad njihovim životima. S fizičkim promjenama se trebate suočiti i prihvatiti ih dostojanstveno.

Što raditi:
U svoj raspored uključite neku sportsku aktivnost koju volite. Fizička aktivnost mora biti dnevni prioritet. To znači ili redovite šetnje ili bicikl, pa i učenje novih stvari poput novih plesova i sl. Bavite se volonterskim radom kako biste nadoknadili odlazak djece. Uključite se u društvene aktivnosti zajednice. Morate se boriti protiv osjećaja nevidljivosti, graditi samopouzdanje i ponovno otkrivati nove stvari koje vas zanimaju. Obnovite garderobu, redovito posjećujte frizera, odlazite u SPA centre.

Od 56 do 65

Ključna pitanja: U ovoj fazi se od vas očekuje manje davanja, ali ćete manje i dobivati. S jedne strane primijetit ćete kako imate više vremena. Doći će do promjene društvenog  i obiteljskog statusa. I vaš identitet će se mijenjati. Definitivno se mijenja životni tempo i treba vremena da bi se na te promjene naviknuli. Vjerojatno u ovom razdoblju postajete najstariji član obitelji, a to sa sobom nosi nove odgovornosti

Glavni izazov: Napraviti lagani prijelaz u mirovinu. Ostati fizički i mentalno aktivan. Prihvatiti da se vaša uloga u društvu mijenja. Ostati entuzijastičan u pristupu životu.

Što raditi:
Pripremite se za napuštanje posla i odlazak u mirovinu. Pokušajte pronaći nove hobije i radovati se aktivnostima koje do sada niste mogli raditi. Pokušajte pronaći nove stvari koje vam leže… Pisanje poezije, istraživanje lokalne povijesti… Postoji mnogo zanimljivih novih projekata u koje s možete uključiti. Naučite se služiti modernim video igricama, posebno onima koje služe za razvijanje inteligencije i poboljšanje pamćenja. Uvijek budite mentalno budni. Naučite novi jezik ili svirati instrument. Budite u tijeku s razvojem tehnologije. Ovo je vrlo važno jer ćete imati zajedničke teme s djecom, a unucima ćete moći pomagati oko zadaće. Ne zaboraviti vježbati. Fizička aktivnost je važnije nego ikad.

Više od 65

Ključna pitanja: Ovo je vrijeme da iskoristite znanje koje ste skupljali godinama. Sigurno već znate kako se nositi s gubicima, ali znate i cijeniti ljepotu života. Ako već niste razvijte sposobnost praštanja. Postat ćete svjesniji smrti, a to će otvoriti mogućnost veće duhovne spoznaje. Ako ste se udaljili kroz život, vratite se istinskim i vjerskim vrijednostima.

Glavni izazov: Prihvatiti nesigurnost sa zahvalnošću. Živjeti pozitivno, ne postati čangrizav i zloban, te prihvatiti ograničenja koja starost donosi.

Što raditi: Pokažite što više razumijevanja i za sebe i za druge oko sebe. Iskoristite svoju mudrost kako biste drugima pomagali i olakšavali, a ne zagorčavali život. Potražite društvene grupe u svojoj lokalnoj zajednici za stanovnike treće dobi. Ukoliko ne postoje organizirajte ih. Družite se, igrajte društvene igre poput šaha, kartanja, balota, kuglanja. Ako ste kroz život stekli neke sposobnosti koje mogu biti od pomoći drugima iskoristite ih, bilo da se radi o popravcima slavina, televizora ili slaganju maketa, arhitekturi… I poklonite ih besplatno.