19. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Radoholičar?! Značenje i test (signali) po kojima se prepoznaje

Uskladiti privatni život i poslovni ne samo da je veliki zahtjev nego i izazov kojem rijetki znaju rješenje.

Radoholičar?! Značenje i test (signali) po kojima se prepoznaje

Uskladiti privatni život i poslovni ne samo da je veliki zahtjev nego i izazov kojem rijetki znaju rješenje. Nekad je potrebno poslu posvetiti nešto više vremena, ali radimo li to stalno postaje poremećaj.

Svaka veza zahtjeva određenu pažnju (i one obiteljske i prijateljske), te kako bismo ih održali živima moramo ih njegovati.

Radoholičar značenje

Radoholičar je termin kojim se označava osoba kojoj ni jedna veza nije važna poput veze s poslom.

On nikad neće žrtvovati posao radi ljubavi ili obitelji, tek u ekstremnim situacijama, poput smrti, vjenčanja, rođendana, godišnjica i sl. Radoholizam postaje veza koja se natječe sa svim drugim vezama…

Jeste li radoholičar?!

Evo nekih upozoravajućih znakova na radoholizam:

– Posao vas usrećuje više nego išta drugo.

– Spavanje i slobodno vrijeme vam se čine kao gubitak vremena.

– Često zbog poslovnih obveza znate skratiti odmor.

– U mislima stalno tražite najbolja rješenja za poslovne probleme, čak i izvan ureda.

– Vaš dom je vaš drugi ured.

– Vrlo ste predani poslu, u uredu dosta natjecateljski raspoloženi.

– Uvijek sa sobom nosite nužni dio uredske opreme, nije važno gdje išli, čak i na odmor.

– Vjerujete da, ako biste imali priliku ponovno birati zanimanje i posao, bi izabrali isto.

– Prijatelji vas rijetko nazivaju, a kad vas nazovu mislite «kako netko može toliko razglabati o nevažnim stvarima, zar misli da nemam ništa pametnije za raditi».

– Nemate puno pravih prijatelja. One koje imate upoznali ste na radnom mjestu ili se u vašem životu stalno javljaju nove osobe, zadrže neko vrijeme i nestaju.

– Ponekad vas boli glava, oči od naprezanja, bole vas leđa i sl.

Što učiniti kako biste poboljšali situaciju?

Planirajte vrijeme za primarne odnose.

Partner vas treba najmanje 30 minuta dnevno, SVAKI DAN, što ne uključuje raspravu o računima, djeci, telefonske razgovore.  Ovo vrijeme potrebno se neopterećeno družiti s partnerom i razgovarati o nevažnim stvarima, osobnim nedoumicama, vezi i sl.  Možete praviti planove za budućnost, sanjariti zajedno. Neka to bude pravilo. Ako na posao možete odvojiti 8h možete i pola sata na partnera. Prijatelji također trebaju vaše vrijeme. Oni nisu kradljivci vremena nego najisplativije ulaganje koje možete napraviti. Komunicirajte s njima redovito i crvenim upišite dogovore s njima. Ne otkazujte susrete zbog hitnog posla koji morate obaviti.

Brinite o svome tijelu
Redovito jedite. Tri obroka dnevno pravilo su koje morate poštivati. Odvojite vrijeme za sport, rekreaciju i odmor.

Razmislite o ciljevima
Razmislite o dugoročnim ciljevima. Izgleda li vam život kako ste željeli? Na nekom kraju što biste htjeli ispričati o sebi. Idete li u tom smjeru?

Razmislite o kratkoročnim ciljevima. Podsjetite na ono što ste do sada postigli češće nego na ono što morate još postići. Činite to svakodnevno.

Ostavite posao na poslu

Ako ne želite biti osoba koja radi dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana tjedno sljedeći savjeti bi vam trebali biti od koristi.

-1- Promijenite rutu.

Doslovno promijenite put kojem se vraćate s posla kući. Ako ste imali loš ili pretjerano stresan dan, kući krenite dužim putem. Za vrijeme prve polovice puta ugasite radio i razmišljajte o onome što se događalo na poslu, što ste postigli i što će biti vaši sljedeći koraci. Za vrijeme druge polovice puta uključite radio i započnite misliti o stvarima koje se ne tiču posla, o onome što morate uraditi kod kuće i sl. Posao morate izbaciti iz glave prije nego što uđete u dom.

-2- Biti šef na poslu nije isto što i biti šef kod kuće.

Samo zbog toga što ste važna faca u uredu ne znači da jednako možete očekivati i kod kuće. Morate znati da osobe s kojima živite nisu plaćene po učinku i ne trebaju vas slušati. Njih volite, a to znači da ih morate tretirati drugačije nego svoje zaposlenike. Savjet vrijedi i ako ste podređeni u uredu. Dom nije mjestu gdje trebate graditi svoje ego i iskazivati svoju moć.

-3- Ispušite se.

Svi trebamo imati neki ispušni ventil, pa pokušajte pronaći ono što vas opušta. Bar petnaest minuta dnevno se bavite aktivnošću uz koju ne možete misliti ni na što drugo.

-4- Laptop/mobitel

Ponekad svi moramo raditi od kuće kako bismo nadoknadili ono što nismo stigli iz ureda, ali neka to zaista bude ponekada. Ako ne trebate raditi tada ugasite elektroničke uređaje koji vas povezuju s poslom. Nemojte se ulogiravati samo iz znatiželje. U tom slučaju ćete sigurno pronaći nešto što morate obaviti.

-5- Postavite pitanja prvo.

Kada dođete kući prvo pitajte ukućane što su oni radili i slušajte ih. Pokušajte se uživjeti u njihove priče i razumjeti ih. Najčešće će vas takvi razgovori udaljiti od posla.

-6- Kompanija će preživjeti.

Vjerovali ili ne vaše poduzeće će preživjeti i bez vas. Neki ljudi vole osjećaj važnosti i misle kako su najpametniji i kako se ništa ne može bez njih riješiti. Međutim, prekovremeni rad i razmišljanje o poslu izvan ureda vaš je izbor i uvijek se možete opredijeliti ne misliti o poslu izvan radnog vremena.