Jeste li radoholičar?!

      Nema komentara na Jeste li radoholičar?!

Oglas

Jeste li radoholičar?!

Uskladiti privatni život i poslovni ne samo da je veliki zahtjev nego i izazov kojem rijetki znaju rješenje. Nekad je potrebno poslu posvetiti nešto više vremena, ali radimo li to stalno postaje poremećaj.

Svaka veza zahtjeva određenu pažnju (i one obiteljske i prijateljske), te kako bismo ih održali živima moramo ih njegovati. Radoholičar je termin kojim se označava osoba kojoj ni jedna veza nije važna poput veze s poslom. On nikad neće žrtvovati posao radi ljubavi ili obitelji, tek u ekstremnim situacijama, poput smrti, vjenčanja, rođendana, godišnjica i sl. Radoholizam postaje veza koja se natječe sa svim drugim vezama…

Evo nekih upozoravajućih znakova na radoholizam:

– Posao vas usrećuje više nego išta drugo.

– Spavanje i slobodno vrijeme vam se čine kao gubitak vremena.

– Često zbog poslovnih obveza znate skratiti odmor.

– U mislima stalno tražite najbolja rješenja za poslovne probleme, čak i izvan ureda.

– Vaš dom je vaš drugi ured.

– Vrlo ste predani poslu, u uredu dosta natjecateljski raspoloženi.

– Uvijek sa sobom nosite nužni dio uredske opreme, nije važno gdje išli, čak i na odmor.

– Vjerujete da, ako biste imali priliku ponovno birati zanimanje i posao, bi izabrali isto.

– Prijatelji vas rijetko nazivaju, a kad vas nazovu mislite «kako netko može toliko razglabati o nevažnim stvarima, zar misli da nemam ništa pametnije za raditi».

– Nemate puno pravih prijatelja. One koje imate upoznali ste na radnom mjestu ili se u vašem životu stalno javljaju nove osobe, zadrže neko vrijeme i nestaju.

– Ponekad vas boli glava, oči od naprezanja, bole vas leđa i sl.

Što učiniti kako biste poboljšali situaciju?

Planirajte vrijeme za primarne odnose.
Partner vas treba najmanje 30 minuta dnevno, SVAKI DAN, što ne uključuje raspravu o računima, djeci, telefonske razgovore.  Ovo vrijeme potrebno se neopterećeno družiti s partnerom i razgovarati o nevažnim stvarima, osobnim nedoumicama, vezi i sl.  Možete praviti planove za budućnost, sanjariti zajedno. Neka to bude pravilo. Ako na posao možete odvojiti 8h možete i pola sata na partnera. Prijatelji također trebaju vaše vrijeme. Oni nisu kradljivci vremena nego najisplativije ulaganje koje možete napraviti. Komunicirajte s njima redovito i crvenim upišite dogovore s njima. Ne otkazujte susrete zbog hitnog posla koji morate obaviti.

Brinite o svome tijelu
Redovito jedite. Tri obroka dnevno pravilo su koje morate poštivati. Odvojite vrijeme za sport, rekreaciju i odmor.

Razmislite o ciljevima
Razmislite o dugoročnim ciljevima. Izgleda li vam život kako ste željeli? Na nekom kraju što biste htjeli ispričati o sebi. Idete li u tom smjeru?

Razmislite o kratkoročnim ciljevima. Podsjetite na ono što ste do sada postigli češće nego na ono što morate još postići. Činite to svakodnevno.

Odgovori

*