20 najboljih savjeta za putovanja

20 najboljih savjeta za putovanja

Oko nas je veliki, prekrasni, uzbudljivi i apsolutno fantastični svijet. Pronađite načina da putujete, a kako bi vam na putovanju bilo ugodnije pomoći će vam savjeti ispod.

1.    Strpljenje je važno. Mnogo toga na svakom putovanju krenut će nepredviđeno. Zakasnili ste na autobus? Nama veze doći će drugi.

2.    Budite se rano. Na svakom putovanju vremena je premalo za sve što biste mogli. Šteta je provoditi vrijeme u krevetu koji imate i doma.

3.    Smijte se sebi. Umjesto da histerizirate zbog toga jer ste promašili izlaz ili zalutali, nasmijte se takvoj situaciji.

4.    Ponesite malo viška gotovine i držite je u najbližem do tijela unutarnjem džepu na odjeći koju ne skidate pri ulasku u zatvorene prostorije, što znači ne u jakni.

5.    Upoznajte se s lokalnim stanovnicima. Naučite osnove jezika ako idete u neku stranu zemlju, ali biste trebali znati da su neverbalni govor i geste također jako učinkovite u sporazumijevanju.

6.    Nosite šal. Šal je modni detalj koji vam može biti koristan u mnogobrojnim prilikama, zaštiti glavu od sunca, zaštiti vas od hladnoće i propuha, vjetra, poslužiti za brisanje ruku…

7.    Promatrajte svakodnevni život, a ne luksuzne barove i restorane, jer oni su širom svijeta isti.

8.    Sve dokumente kopirajte, uključujući osobnu kartu, putovnicu, vizu, kao i važne telefonske brojeve da ih imate u slučaju gubitka mobitela.

9.    Fotografirajte mnogo. Nemojte se bojati toga da ćete izgledati kao „turist“, ne putujete da izgledate cool, nego da steknete lijepa sjećanja i iskustva.

10.    Uvijek postoji način. Upornost se isplati.

11.    Budite otvoreni. Nemojte osuđivati životni stil lokalnih stanovnika čak i ako je u sukobu s vašim osnovnim svjetonazorima i vrijednostima. Cijenite različitosti.

12.    Spakirajte čepiće za uši. Djeca koja plaču, glasni pijani putnici i mnogo toga drugog može vam pokvariti planirani san u prijevozu.

13.    Nemojte se bojati. Pljačke i napadi se događaju, ali u iznimnim situacijama. Koristite zdrav razum i dovoljnu dozu opreza.

14.    Probajte lokalnu hranu.

15.    Okušajte se u novim aktivnostima.

16.    Usporite. Ne morate baš sve vidjeti. Ostavite nešto i za sljedeći put.

17.    Nemojte previše planirati. Planovi su bitni za neke glavne značajke, ali nemojte pokušavati isplanirati sve do najsitnijih detalja.

18.    Pakirajte manje stvari. Osnovne stvari nemojte zaboraviti, ali ono što možete kupiti u lokalnim dućanima nemojte nositi sa sobom.

19.    Ne zaboravite na svoje zdravlje i tijelo. Pročitajte zdravstvena upozorenja prije puta i pridržavajte ih se.

20.    Javljajte se redovito obitelji.

Ostavite komentar

*