29. ožujka 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Hrana koja najviše deblja i 20 navika koje debljaju

Prije nekoliko desetljeća popularizirala se ideja kako se debljate jedući masnu hranu koja se zadržala do danas, što je potpuno pogrešno. Masnoće u hrani vas ne debljaju...

Hrana koja najviše deblja i 20 navika koje debljaju

Prije nekoliko desetljeća popularizirala se ideja kako se debljate jedući masnu hranu koja se zadržala do danas, što je potpuno pogrešno. Masnoće u hrani vas ne debljaju, nego kalorije. Jedući proizvode s manje masnoća nećete postati mršaviji, posebno ne ako ih jedete u većim količinama. Kako se ne biste debljali, trebate konzumirati manje kalorija. Najčešće namirnice koje se označavaju kao „dijetne“ imaju jednako ili možda i više kalorija od punomasnih pandana zbog umjetnih dodataka u njima.

Umjesto da kupujete prema natpisu „dijetni“ ili „s manje masnoća“ birajte prema kaloričnosti u tablici koja se nalazi na pakiranju, a detaljan popis najkaloričnije hrane imate i ispod teksta u tablici “Hrana koja najviše deblja”.   Ali ni tada nećete smršaviti, ako istovremeno ne smanjite i količinu. Kupujući namirnice bez masnoća, uštedjet ćete samo na par kalorija na 100 grama, a osjećat ćete veću glad i u pravilu pojesti više, te u konačnici unijeti u organizam više kalorija, nego biste da jedete „normalne“ namirnice.

Koje navike najviše debljaju

Koje su to još najčešće navike koje vas debljaju uz ovu najuočljiviju:

-2- Ne tražite nutricionističke savjete

Hrana koja najviše deblja

Ne možete sve znati sami. Ako imate problem s težinom, posjetite liječnika ili nutricionistu koji će vam složiti plan prehrane prema vašim potrebama i stilu života. Većina ih će započeti sa savjetom da jedete manje i vježbate više, pa možete već danas krenuti s tim.

-3- Spavate premalo ili previše

Hrana koja najviše deblja

Prema istraživanju provedenom u SAD-u, osobe koje spavaju tri sata manje od preporuke, imaju veći trbuh od osoba koje spavaju prosječnih 7 do 9 sati. Također, osobe koje spavaju više od 9 sati dnevno, deblje su od prosjeka.

-4- Jedete besplatne grickalice

Hrana koja najviše deblja

Peciva, čips, kikiriki, čokoladice i bomboni u nekim kafićima i restoranima vas besplatno dočekaju na stolu, ali to što nećete platiti za njih, ne znači da vas neće debljati.

-5- Pijete puno soka

Hrana koja najviše deblja

Sokovi, bili gazirani ili ne, ako nisu svježe iscijeđeni i nezaslađeni vas debljaju više nego što mislite. Dvije boce soka od pola litre imaju isto kalorija kao cheeseburger srednje veličine.

-6- Preskačete obroke

Hrana koja najviše deblja

Većina osoba misli kako će preskakanjem obroka izgubiti na težini, ali osim što ćete pri sljedećem obroku pojesti više, preskakanjem obroka usporavate metabolizam, a organizam se prebacuje na stalni rad u „štednom modu“ jer nikad ne zna kada će biti sljedeći obrok, te troši manje kalorija, a pohranjuje više u obliku masnoća.

-7- Jedete prebrzo

Hrana koja najviše deblja

Kažu kako treba 20 minuta da bi signal da ste siti otputovao od želudca prema mozgu, pa usporite. Pojedite juhu, sporije jedite glavno jelo, duže žvačite hranu…

-8- Gledate televiziju previše


zasto-se-debljate-8

Ako jedete grickalice uz TV, unosite kalorije koje inače ne biste, a ako gledate televiziju uz  obroke, mozak neće osvijestiti da ste jeli, te ćete već nakon sat vremena imati potrebu da jedete ponovo. Stoga dok jedete usredotočite se na hranu, a dok gledate TV na film.

-9- Prejedate se u gostima ili na domjencima

Hrana koja najviše deblja

To što je hrana besplatna ne znači da se trebate prejedati. Istraživanja pokazuju da će većina osoba uzeti sa švedskog stola više hrane kada je besplatna, nego kad je naručuju u restoranu i plaćaju za svako jelo izdvojeno, a to znači da će unijeti više kalorija i debljati se.

-10- Jedete s velikih tanjura

Hrana koja najviše deblja

Noviji je trend serviranje hrane na jako velikim tanjurima, ali to ne znači da ih trebate pretrpati jednako kao i male tanjure. To što se moda promijenila u serviranju, ne znači da se i ljudski organizam promijenio. I dalje u prosjeku možemo unijeti tek 2.500 kalorija kroz cijeli dan, a da se ne udebljamo. Sve preko toga će se vidjeti na stražnjici, bokovima i trbuhu.

-11- Koristite tanjure za serviranje

Hrana koja najviše deblja

Kada jedete u krugu obitelji, servirajte svakome direktno na tanjur njegovu porciju, a tanjure za serviranje držite sa strane i dodajte ako netko zatraži još. Što je hrane više na stolu to ćete više pojesti.

-12- Mislite kako integralni kruh ne deblja

Hrana koja najviše deblja

Integralni kruh je zdraviji izbor, ali ima više kalorija od bijelog.

-13- Grizete velike zalogaje

Hrana koja najviše deblja

Osobe koje imaju velike zalogaje, osim što izgledaju neugledno dok jedu u društvu, prema časopisu American Journal of Clinical Nutrition unose 52 posto više kalorija od osoba koje imaju sitnije zalogaje. Ako hranu režete na manje zalogaje produžit ćete užitak u obroku, ali i poboljšati probavu. Manji zalogaji, manji struk.

-14- Previše pričate o hrani ili gledate emisije o hrani

Hrana koja najviše deblja

Onog trenutka kada pričate ili čitate o hrani mozak pođe stvarati slike namirnica i postat ćemo gladni bez obzira koliko smo pojeli u prethodnom obroku. Kao dokaz, vjerojatno sada već osjećate blagu glad, nakon čitanja ovog članka.

-15- Ne pijete dovoljno vode

Hrana koja najviše deblja

Voda je potrebna za pravilno funkcioniranje tijela. Neke osobe čak miješaju glad sa žeđi, pa kada bi im bila sasvim dovoljna čaša vode, pojedu kalorični sendvič ili čokoladicu.

-16- Imate pretile prijatelje

Hrana koja najviše deblja

Ako ste najmršaviji u društvu, svoje šanse za debljanje povećavate za 57 posto, vjerojatno zbog društvenih normi koje vrijede u tom krugu prijatelja. Umjesto da idete s debelom prijateljicom na kavu ili ručak, predložite šetnju ili neku zdravu aktivnost kako se ne biste udebljali.

-17- Jedete prekasno

Hrana koja najviše deblja

U konačnici je bitna količina kalorija koju unesete, bilo to uvečer ili ujutro, ali ako ne jedete ništa iza 8 sati uvečer, bit ćete zdraviji, a te dodatne kalorije nećete unijeti. S druge strane ako jedete kasno, a preskačete doručak, narušavate svoje zdravlje.

-18- Ne važete se

Hrana koja najviše deblja

Mnogi izbjegavaju vagu, ali ona će vas motivirati. Osobe koje se važu dok su na dijeti izgubit će duplo više kilograma nego osobe koje su na dijeti, a ne važu se. Ipak, izbjegavajte dramatiziranje, jer posebno žene imaju mjesečne fluktuacije u tijelu, zbog nakupljanja vode. Najbolje se vagati nekoliko puta tjedno, uvijek u isto doba dana, primjerice ujutro prije doručka, ali nemojte panično reagirati na svaku promjenu.

-19- Emocije liječite hranom

20 navika koje vas debljaju

Nažalost, hrana vam neće pomoći da procesuirate negativne emocije, samo će pogoršati stanje vaše depresije. S druge strane, tjelovježba hoće, a dobra je i za vašu liniju.

-20- Stalno ste pod stresom

Hrana koja najviše deblja

Svi živimo u društvu koje ima svoje zahtjeve, a previše obveza slično kao preskakanje obroka stavlja naše tijelo u pričuvni mod. Kada smo pod stresom naše tijelo automatski pohranjuje „gorivo“ koje unosimo i usporava metabolizam, a to vodi do debljanja.

Hrana koja najviše deblja

Najviše deblja ona hrana koja ima najviše kalorija.

U tablici ćete pronaći top 40 namirnica s najviše kalorija u 100 grama.

Hrana koja najviše deblja
Namirnice koje debljaju

Ipak budite oprezni i s hranom koja ne sadrži mnogo kalorija i smatra se kako ne deblja, a može se pojesti u velikoj količini. Na prijme, svi znamo kako su mandarine zdrava namirnica i ne debljaju, te sadrže tek 53 kalorije po 100 grama. Međutim, pojedete li tijekom dana 1 kg mandarina, unijet ćete kalorija kao da ste pojeli veći hamburger, a da nećete ni primijetiti da ste nešto pojeli.