29. ožujka 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Posuđivanje novca i druge neugodne financijske situacije

Sigurno ste se i vi našli u nekoj neugodnoj situaciji s poznanicima, prijateljima i obitelji vezanoj uz novac. Ponekad se radi o neugodnim pitanjima poput koliko zarađujete, na što trošite ili da posudite nekome novac...

Neugodne financijske situacije

Sigurno ste se i vi našli u nekoj neugodnoj situaciji s poznanicima, prijateljima i obitelji vezanoj uz novac. Ponekad se radi o neugodnim pitanjima poput koliko zarađujete, na što trošite ili da posudite nekome novac.

Ovo su neke od najčešćih problematičnih situacija vezanih uz novac:

1 – Dijeljenje računa

Problem: Bili ste na ručku s prijateljima, pojeli ste samo malo dok su drugi pojeli kompletan obrok. Vi ste pazili na cijenu onoga što naručujete, dok drugi apsolutno nisu.

– Netko predloži da se ukupan račun podijeli na broj osoba i da nitko ne plaća cijeli račun sam. Iako se na prvi pogled prijedlog čini kao dobar, nekome tko nije pio bocu skupog vina nego samo mineralnu neće se svidjeti. Naravno, ako nije bilo velikih razlika kod naručivanja, nećete gledati u nekoliko kuna tko će platiti više, a tko manje. Ali ako je razlika značajna, najjednostavnije je odmah na takav prijedlog odgovoriti: „Najbolje da svatko plati svoj dio, čist račun duga ljubav“. Učinite to jednostavno i ugodno, ne kao ljutit odgovor, nego kao da nudite najbolji prijedlog za sve.
Ili pokušajte sa: „Super, moj cijeli ručak košta manje od 100kn. Evo ja dajem 100 neka višak bude za ostale“.  Poruka je jasna, vi ste potrošili manje od 100 kn.

2 – Odgovaranje na „naporna“ pitanja

Problem: U ovu grupu spadaju pitanja koliko ste potrošili na automobil, odjeću, stan, uređenje…

– Naravno, ovo se ne odnosi na razgovor s nekim s kim ste u odnosima da o svemu razgovarate. Nego na znatiželjnike koji su uvijek puni „dobronamjernih“ pitanja. Laurie Puhn, stručnjak za međuljudske odnose, kaže da na takva pitanja ne trebate odgovarati. Naravno, ne možete šutjeti. Možete reći da o cijenama i plaćama ne volite razgovarati. I pokušajte prebaciti temu na nešto drugo. To bi trebao biti dovoljan znak suprotnoj strani. No, za one upornije možete reći i nešto u stilu: “Pa, vjerojatno malo više nego što sam trebala, ali me baš usrećilo.” Ili: „Kao da je bitno, izdržat ću“.

3 – Posuđivanje novca

Problem: Posudili ste novac nekom od prijatelja ili obitelji, oni vam to nikako da vrate, ali zato imaju nove cipele, novu torbu… Što napraviti?

– Nemojte ništa napraviti na temelju pretpostavke. Možda su dobili novu stvar na poklon, možda niti nije nova stvar, a možda su upravo dobili povišicu i spremni su se naći s vama i vratiti pozajmicu. Ako se ne radi o ničem sličnom, najbolje da otvoreno razgovarate, ali bez neke ljutnje, nego kao običan razgovor. Možete početi s tim da ih podsjećate da još uvijek nisu vratili novce koje su posudili, a pretpostavljate da se situacija popravila budući da imaju novu skupu torbu. To bi trebalo biti dovoljno. Možda su stvarno zaboravili na posuđeni novac. Ako vam ni nakon toga ne vrate novac, niti daju razuman odgovor, naučili ste lekciju. Ne posuđujte novac prijateljima.

4 – Plaćanje za stručne savjete prijatelja i obitelji

Problem: Prijatelj vam je dizajner interijera, odvjetnik, nutricionist… Želite njegovo stručno mišljenje. Trebate li mu platiti?

– Trebate! Odgovor je kratak i jasan. Mnogi ljudi misle da zato što su s nekim prijatelji mogu dobiti savjet besplatno. Jedno je ako o temama vezanim uz profesiju raspravljate na prijateljskoj kavi. Ali potpuno drugo ako dizajneru interijera dođete i predložite da uredi vašu kuću. To vam ne bi trebalo biti besplatno. Možete dobiti neki popust, ali to ovisi o prijatelju. Najbolje da se odmah na početku dogovorite što treba sve napraviti i koliko će to koštati, kako poslije ne bi bilo da ste vi očekivali jedno, on drugo… Problem je ako prijatelj misli da to radi besplatno pa vam da samo površan odgovor, a vi očekujete sve, dok je s druge strane problem ako vi očekujete prijateljski savjet, nije vam bitno da je kompletan i detaljan, a na kraju morate platiti punu uslugu. Općenito, najbolje je da razdvojite prijateljstvo i posao. O poslu razgovarajte u uredu, a na piću o privatnim stvarima.

5 – Grupni pokloni

Problem: Na poslu žele skupiti novac za poklon za vjenčanje kolegi, ili za rođendan, ili za rođenje djeteta… Ili netko od roditelja predlaže da skupite novce za poklon učiteljici…

– Ako se radi o radnom okruženju uglavnom postoje neka uhodana pravila što se i koliko skuplja i to vrijedi za sve. No, što je sa situacijama koje se javljaju iznimno i nemaju svoja pravila. Ako netko predloži puno više nego što vi možete/želite potrošiti? Možda se radi o nekome tko je s tom osobom puno bolji prijatelj nego vi. Kada netko od roditelja predloži neki skup poklon za učiteljicu, za koji svi trebate doprinijeti, zahvalite i recite da ste već imali nešto drugo u planu. Kupite poklon u okviru svojih mogućnosti. Pokloni trebaju biti simbolika, ne nešto velike vrijednosti.
I u uredu, možete reći da pokloni trebaju biti simbolični i predložiti da se kupi cvijeće ili nešto slično.

6- Preskup vam je godišnji s prijateljima

Problem: Dogovorili ste se za vikend, putovanje, more, skijanje s prijateljima, no, kada su to organizirali vi ste shvatili da je to za vas preskupo.

– Ako znate kakve su navike vaših prijatelja ili znate da mogu potrošiti više od vas od početka budite precizni i jasni. Nemojte s oduševljenjem prihvatiti prijedlog za putovanje, nego odmah postavite granicu, recite da vi možete ići na skijanje samo ako je 7 dana do 3.000 kn, ili naglasite da sobe trebaju biti do 50 Eura po noćenju, ili recite da je za vas hotel preskup i da vama odgovaraju apartmani. Bitno je da odmah kada se predloži odmor vi iznesete svoje mišljenje i prijedloge. Ne možete reći da vama sve dogovara, a potom se žaliti da je preskupo. To možete napraviti ako prijatelj napravi rezervaciju prije nego vas uopće obavijesti o tome. U tom slučaju bolje je platiti trošak odustajanja nego putovanje koje si ne možete priuštiti.
Što u slučaju ako prijateljica kaže da će vam posuditi razliku i da joj vratite kasnije? Ako to ikako možete izbjeći, izbjegnite. Posuđivanje novca od prijatelja nikad nije dobra opcija.

7 – Nemaju novca, a pretjerano troše

Problem: Prijateljica se žali da nema novca, a pretjerano troši. Kako s tim?

– Da li je vaša prijateljica šopingoholičarka ili samo voli pretjerano kukati? Budite otvoreni i direktni: „Prošli tjedan si rekla da nemaš novaca, a sada si kupila skupu torbu. Da li se nešto promijenilo, dobila si povišicu?“ Ako nije recite joj da to nije racionalno ponašanje i da ga mora promijeniti. Ali nemojte pretjerivati. Iznesite svoje mišljenje, ako vidite da je zainteresirana, predložite joj financijsku literaturu, financijskog savjetnika… Ako nije, ni vi sljedeći put nemojte biti zainteresirani za njeno kukanje. Nego joj sa smiješkom odgovorite: „Snaći ćeš se ti“ ili „Ma nije tako strašno, kod tebe je uvijek tako ali se izvučeš“.  I svakako takvoj osobi nemojte posuđivati novac.