20. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

20 sitnih akcija pomoću kojih ćete kreirati fit okruženje

Male stvari čine veliku razliku i mogu postupno promijeniti u potpunosti vaš život prema zdravijem i aktivnijem životnom stilu...

20 sitnih akcija pomoću kojih ćete kreirati fit okruženje

Male stvari čine veliku razliku i mogu postupno promijeniti u potpunosti vaš život prema zdravijem i aktivnijem životnom stilu.

Primjer 1. Osoba A je imala dug radni dan, sve što želi je doći kući i izvaliti se na kauč, gledati TV i opustiti se. Gladna je, pa ulazi u kuhinju u potragu za hranom, ali je   preumorna za kuhanje. Uzme neke nezdrave grickalice i kekse, ali još uvijek je gladna. U međuvremenu naruči pizzu. Nakon toga ponovo gleda TV. Nakon popodnevnog izležavanja na kauču, krevet se više ne čini udobnim. Teško zaspi, budi se tijekom noći, ustane ujutro, u žurbi se spremi za posao, već je prometna gužva iscrpi, dođe na posao, popije nekoliko kava, pojede nešto nezdravo, ali i svi drugi oko nje se osjećaju umorno, tako da ne smatra svoje stanje problemom, nego nužnom situacijom. Posla je puno. Cijeli dan radi, dođe kući umorna i ciklus se ponavlja.

Primjer 2. Osoba B ima društvo za vježbanje i svaki dan je netko čeka da bi skupa išli vježbati, pa vrlo rijetko propušta tjelovježbu. Svi njeni prijatelji su relativno fit i često sudjeluje u fitness izazovima i okušavaju se u novim aktivnostima. Kada se druže, obično je okupljanje vezano uz neku aktivnosti, a ne nezdravu hranu. Kod kuće uopće nema nezdrave hrane i grickalica. Ima mnogo voća i povrća i kuha u velikim količinama. Pa kada je gladna sve što treba je hranu podgrijati u pećnici. Rijetko gleda TV, pa vrijeme koje bi provela uz bezvezan program provodi u nekoj aktivnosti. Navečer je umorna, liježe u krevet i dobro se naspava i odmori. Ujutro se budi svježa i odlazi na posao.

Iz primjera se vidi da mnogo znači kreiranje zdravog okruženja, stoga pažljivo proučite prijedloge ispod i razmislite možete li što ukomponirati u svoju svakodnevnu rutinu.

1.    Riješite se nezdravih grickalica. I slatkih i slanih iz kuće.

2.    Nemojte kupovati hranu za sendviče jer kada ste umorni imat ćete manje volje za kuhanje.

3.    Kuhajte jednom tjedno hranu koja se može smrznuti i podgrijavati.

4.    Iznenadili biste se, ali ima mnoštvo ukusnih i zdravih recepata koji se mogu pripremiti u manje od pola sata. Usavršite se u njima, ako ne volite podgrijanu hranu.

5.    Nosite zdrav doručak na posao.

6.    Pridružite se forumima na internetu na kojima se razgovara o zdravoj prehrani.

7.    Pronađite društvo za vježbanje.

8.    Učlanite se u neki sportski klub ili teretanu.

9.    Postavite sebi fitnes izazove svaki tjedan.

10.    Postavite prečku pokraj izlaznih vrata. Svaki put kada prođete pokraj nje napravite jedan podizaj.

11.    U domu umjesto grickalica uvijek neka bude voća i orašastih plodova.

12.    Izbjegavajte paljenje TV-a.

13.    Važite se svaki tjedan.

14.    Parkirajte se dalje od posla.

15.    Koristite društvene medije za motivaciju.

16.    Provedite što više vremena na otvorenom.

17.    Neka voda i nezaslađeni čaj postanu vaši napitci. Izbjegavajte gazirane i slatke sokove.

18.    Započnite sa sitnicama jer će vas krupne stvari demotivirati.

19.    Prestanite pušiti.

20.    Uključite partnera. Teško je biti fit ako vam partner stvara otpor. Zajedno čitajte o zdravijem načinu života i razgovarajte o svojim planovima.