25. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Kako se izboriti se za sebe – 20 fraza koje će vam pomoći

Gotovo se svi svađamo, posebno s bliskim osobama, često i partnerom. Vjerojatno već znate što u tijeku rasprave ne smijete reći, ali možda se onda pitate kako doprijeti do nekoga i ukazati na ono što želite...

Kako se izboriti se za sebe – 20 fraza koje će vam pomoći

Gotovo se svi svađamo, posebno s bliskim osobama, često i partnerom. Vjerojatno već znate što u tijeku rasprave ne smijete reći, ali možda se onda pitate kako doprijeti do nekoga i ukazati na ono što želite.

20 fraza koje će vam pomoći izboriti se za sebe

Ispod ja 20 fraza koje možete upotrijebiti kako biste smanjili tenzije u umirili situaciju:

1.    Molim te pokušaj razumjeti moje stajalište.

2.    Ne moraš tražiti rješenje, pomaže mi i razgovor sam po sebi.

3.    Ovo mi je bitno, molim te slušaj.

4.    Malo sam pretjerano reagirao/la.

5.    Vidim, stvarno se nalaziš u teškoj poziciji.

6.    Nisam to gledao/a na takav način ranije.

7.    Možda se varam.

8.    Probajmo se složit da se oko toga jednostavno ne slažemo.

9.    To nije samo tvoj problem, to je naš problem.

10.    Imam osjećaj kao da ne cijeniš moje mišljenje.

11.    Skrenuli smo s teme.

12.    Možemo o tome razgovarati i sutra kada oboje dobro razmislimo.

13.    Shvaćam kako to nije tvoja krivnja.

14.    Sve je ispalo krivo.

15.    Vidim kako sam ja doprinio/la problemu.

16.    Oko čega se u stvari svađamo?

17.    Pitanje je što sada možemo učiniti da popravimo stvar?!

18.    Vidim da nisi ti kriv/a.

19.    Žao mi je.

20.    Volim te.

Zbog čega je bitno znati izboriti se za sebe

Za neke ljude izboriti se za sebe nije nešto što im je prirodno, dapače, često je vrlo teško, pa čak i nemoguće. Možda ste osoba koje će radije „progutati” svoje riječi, nego izboriti se za sebe i svoje mišljenje, samo da biste održali mir. Vjerojatno vam se čini lakše slagati se s drugim ljudima nego reći svoje mišljenje.

Međutim, kada dopustimo drugima da njihovo mišljenje bude dominantno, te „progutamo” svoje mišljenje to ostavlja gorak okus u ustima. Nakon takvog obrasca ponašanja osjećat ćemo se loše i vezano uz sebe i svoje mišljenje koje smo prešutjeli, ali i vezano uz drugu osobu. Zbog toga je znati izboriti se za sebe, zapravo znati postaviti granice i još važnije znati braniti te granice.

Ako vam je teško izboriti se za sebe i svoje mišljenje vjerojatno niste u potpunosti povezani s vlastitim potrebama, te se trudite previše ugoditi drugima, a to vas ostavlja ranjivima, a drugima daje priliku da vas iskoriste.

Da biste se znali zauzeti za sebe jako je bitno prvo shvatiti zbog čega vam je teško i zbog čega to ne radite, a s druge strane bilo bi dobro i osvijestiti vlastite potrebe, kako biste bili svjesni da zauzimanje za sebe nije iz čistog hira ili želje za raspravom, nego radi ostvarivanja vlastitih ciljeva i ispunjavanja vlastitih potreba.

Kako se izboriti se za sebe

Najlakši način da se naučite izboriti za sebe je da krenete u malim koracima i polako osvješćujete i razvijate vještine i praksu. Počnite u rečenicama koristiti „ja”. Bez obzira što nas učili u školi, i kako je nepotrebno započinjati rečenice s „ja”, ovo je prvo pravilo zdrave komunikacije.

Očekujte kako ćete se osjećati krivima, ali svejedno nastavite. Jednostavno osvijestite kako je osjećaj krivnje sastavni dio borbe za sebe. Posjetite se da je to jednostavno osjećaj koji se javlja zbog odgoja, manjka samopouzdanja i mnogih sličnih razloga, ali svejedno nastavite. Vaše želje i potrebe su jednako važne kao i bilo čije tuđe. Možda to ne uviđate i mislite da nije tkao jer ste mlađi, podređeni, ne želite svađu, ali ni jedan od tih razloga nije pravovaljan.

Ideja da se trebate izboriti za sebe možda će vas opteretiti, ali morate u sebi osvijestiti da vas iscrpljuje i situacija gdje je uvijek netko drugi važniji od vas samih, te su uvijek nečije tuđe potrebe ispred vaših.

Memorirajte iznad fraze i upotrebljavajte ih često, bez grižnje savjesti.