28. ožujka 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Kako muškarci i žene zaista vide stvari različito

Postoji uvriježena krilatica među marketinškim stručnjacima kako seks prodaje sve, ali nova istraživanja su otkrila kako muškarce ipak više zanima lice, nego golo tijelo djevojaka na reklamama...

Kako muškarci i žene zaista vide stvari različito

Postoji uvriježena krilatica među marketinškim stručnjacima kako seks prodaje sve, ali nova istraživanja su otkrila kako muškarce ipak više zanima lice, nego golo tijelo djevojaka na reklamama.

Mrlje zelene boje pokazuju gdje muškarci (lijevo), a gdje žene (desno) usmjeravaju svoju pažnju kada gledaju u oglas za kupaći kostim. Pokazalo se kako se pažnja usmjerena na lice ne razlikuje među spolovima, ali žene su zaineresiranije za vitko tijelo manekenke, posebno trbuh, dok muškarci pogled zaustavljaju na grudima više nego na ostatku tijela.

Suprotno očekivanjima, žene, a ne muškarci prvo usmjeravaju pogled na grudi. Broj na slici indicira redoslijed kojim muškarci i žene gledaju ključna područja na oglasu.

I muškarci i žene gledaju gornji dio tijela, ali više žena gleda u torzo nego muškaraca. Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da muškarci na gledanje u lice provedu više za 40 posto vremena nego žene.
Gotovo jednako je bilo i s reklamom za tenisice na kojoj je bila gola manekenka slikana s leđa samo u tenisicama. Muškarci su usmjeravali pogled isključivo na lice i guzu, dok su žene gledale lice, guzu i ipak malo i tenisice.

U slučaju automobila muškarci su prvo gledali tehničke karakteristike pa tek onda automobil, žene prvo automobil, a zatim opis.