19. travnja 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Koliko će vaša ljubav trajati?!

Na početku same veze uvijek osjećamo zaljubljenost, međutim hoće li se zaljubljenost pretvoriti u ljubav i koliko će trajati ovisi o mnogim drugim čimbenicima...

Koliko će vaša ljubav trajati?!

Na početku same veze uvijek osjećamo zaljubljenost, međutim hoće li se zaljubljenost pretvoriti u ljubav i koliko će trajati ovisi o mnogim drugim čimbenicima. U svome tekstu Crucial Characteristics of Lasting Love,  Dee Anne Merriman je navela čimbenike koji prema stručnjacima za veze i ljubav imaju najviše utjecaja na trajnost i uspjeh neke veze.

Razmislite o navedenom ispod, odgovorite na pitanja i saznajte kolike su vam šanse.

1. Izgled

Fizički izgled privlači osobe i spaja ih na samom početku, ali o tome koliko vam je neka osoba privlačna fizički ovisi i daljnji razvoj veze. Brinete li za svoj izgled? Mislite li da će vam partner biti manje privlačan ako se udeblja i ako se zapusti?

2. Emocionalna zrelost

Nivo emocionalne zrelosti različit je od osobe do osobe, netko dosegne svoj maksimum već u dvadesetima i to treba prepoznati jer osobu se teško mijenja nakon što je već definirana. Kako se vaš partner odnosi prema roditeljima, bratu, sestri, prijateljima, sve su to pokazatelji zrelosti ili nezrelosti u emotivnom smislu.

3. Životne navike

Društveni odnosi, zajednički interesi i hobiji su stvari koje mogu biti poveznice ili pak kamen spoticanja, ovisno o tome dijelite li zajedničku strast prema nečemu ili ne.

4. Financijske odluke

Ovo je često kamen spoticanja u mnogim vezama. Načini na koji upravljate novcem i na što ste ga spremni potrošiti mogu biti uzrokom svađe u vezi, i vrlo su bitni čimbenici u razlikovanju prave ljubavi od samo afere. Ako se na ovom polju sukobljavate, to nije dobra prognoza za budućnost.

5. Životne vrijednosti

Ovaj segment često je marginaliziran ali bitan je faktor razvoja veze. Iskrenost, poštenje, vjera, duhovnost, životni ciljevi, briga za druge, humanost… Razmislite poznajete li dovoljno vašeg partnera i dijelite li zajedničke životne vrijednosti.

6. Brak, seks i djeca

Ne dijeli svatko istu ideju o braku i ljubavi. Ako nemate ista očekivanja na ovom iznimno važnom području, onda su vam i manje šanse za uspjeh. Pitanje djece, braka i seksa spadaju u sam vrh najvažnijih pretpostavki za dugu i stabilnu vezu.

7. Životni interesi

Obrazovanje, nivo kulture i opća zainteresiranost ili nezainteresiranost za neke teme, interesi i ciljevi u karijeri – sve su to čimbenici koji se mogu poklapati ili pak razilaziti i time utjecati na razvoj veze.

Izvor: Crucial Characteristics of Lasting Love,  Dee Anne Merriman

Matematička formula predviđa raspad brakova

I dok tajna pronalaska ljubavi koja traje cijeli život može ostati nedokučiva za većinu, dvojica Američkih znanstvenika otkrila su matematičku formulu kojom mogu predvidjeti već na samom početku budući raspad braka.

Oni također tvrde da uz pomoć svog sustava mogu pomoći partnerima da nadiđu probleme ako ih se na vrijeme upozori. Metoda izračuna je vrlo individualna i varira od para do para, te također je bazirana na subjektivnoj analizi. Ipak, tvrde kako njihov izračun može predvidjeti raspad braka s točnošću od 94%.

Njihova teorija se temelji na nekoliko osnovnih pitanja o kojima se parovi slažu ili ne slažu, te postotku neslaganja.

Prvi korak izračuna je analiza razgovora između partnera o bitnim pitanjima poput novca i sexa. Promatrači boduju svakog partnera tijekom razgovora po unaprijed postavljenim kriterijima. Važni su faktori poput mogućnosti utjecaja na partnera, pozitivnost, zauzimanje negativnog stava, te svrhovitost razgovora, odnosno želja za provociranjem.

Njihovi izračuni pokazali su se, istina, u 94% slučajeva točni, ali su također i pomogli partnerima ukazati na njihove najvažnije točke neslaganja kako bi umanjili mogućnost prekida.