29. ožujka 2024.

OSOBNI RAZVOJ

Uspjeh i produktivnost – COVERmagazin.com –

Govor tijela – Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Psiholog Dr. Glenn Wilson promatrao je govor tijela oko 500 osoba dok su pili te ih podijelio u osam različitih skupina prema osobnosti.

Govor tijela – Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Psiholog Dr. Glenn Wilson promatrao je govor tijela oko 500 osoba dok su pili te ih podijelio u osam različitih skupina prema osobnosti.  Dr. Wilson napominje da ovo istraživanje može svima pomoći da poprave svoj prvi dojam: „Prilagođavajući vlastiti govor tijela možemo stvoriti dojam da smo toplija i simpatičnija osoba, odnosno osoba, kakva želite biti“

Kokete

Ovu kategoriju čine uglavnom žene koje čašu drže šarmantno ispreplićući prste oko nje. Vrlo često takve osobe znaju vrškom prsta lagano kliziti po rubu čaše. Ako primijete da ih obožavatelj promatra, produbit će igru tako što će otpiti mali gutljaj gledajući ‘metu’ preko ruba čaše.

Govor tijela - Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Tračerice

Ponovo,  uglavnom žene. Obično su u malim skupinama s prijateljicama i neprestano brbljaju. Uglavnom dosta kritično.  Takve žene se koriste čašom da im pomogne u gestikulaciji i iznošenju mišljenja, pa ih stalno prebacuju iz ruke u ruku ili mijenjaju položaj, te ih koriste kako bi naglasile ono što govore. Osobama sklonim tračanju prilično je teško prići jer su već dio skupine čije im društvo odgovara, pa su zatvorene za druge.

Govor tijela - Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Zabavni ljubavnici

Ova skupina mogu biti i muškarci i žene koji upadaju u oči zbog svoje opuštenosti. Na njima primjećujete kako se vole smijati. Oni uglavnom drže bocu, a ne čašu. Na opušten način, naravno. Gutljaji su im kratki jer ne žele gubiti vrijeme koje im je dragocjeno za komunikaciju. Vole razgovarati sa što više ljudi, tako da im je vrlo lako prići. Najbolje izravno, dobrom šalom ili zanimljivom temom.

Govor tijela - Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Sramežljive osobe

Obično sramežljive osobe drže čašu vrlo zaštitnički i ne ispuštaju je, kao da ih je strah da će je ispustiti.  Njih prilično teško možete primijetiti jer su uvijek negdje skrivene u kutu. Čaša im služi kako se ne bi osjećali usamljeno, a takve osobe nikada ne popiju piće do kraja. Podsvjesno to rade jer što prije žele pobjeći s događaja. Budući da nisu ljubitelji komunikacije s nepoznatim osobama, vrlo im je teško prići, ali nije nemoguće. Bitno je da pristup bude nenametljiv i senzitivan.

Govor tijela - Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Ledene kraljice

Osobe svrstane u ovu kategoriju imaju hladan i obrambeni stav. Obično su žene.

Čašu drže čvrsto obuhvaćajući prstima tijelo čaše. Takvim načinom držanja čaše, ali i cjelokupnim nastupom ovakve osobe jasno poručuju drugima da ne žele da im se pristupi pa je to obično zaista gubljenje vremena.

Govor tijela - Način na koji držite čašu otkriva osobnost

Plejboji

Ovi muškarci aktivni su i samopouzdani, tip Casanove zavodnika.
Oni su šarmantni, živahni i samouvjereni. Upravo na takav način drže čašu – čvrsto, ali ne previše. Njemu ne treba pristupati jer će pristupiti on i to onoj koju sam odabere.

Govor tijela

Umišljene osobe

Obično piju pivo u boci ili neko žestoko piće u čaši. To su osobe koje se prave važne, a tako i drže svoje čaše – na neki nehajan način, kao da će im ispasti iz ruke. Verbalno ne govore puno, ali tijelom daju do znanja da su dominantne i da njima treba više prostora nego drugima pa ga zauzimaju maksimalno. Ako pije s prijateljima vjerojatno nećete uspjeti u pokušaju prilaska.

Govor tijela

Naporne osobe

U ovu kategoriju svrstane su one osobe koje događaje koriste kako bi zlostavljale druge. Ne prestaju pričati, a nastup im je agresivan. Kako bi privukle pažnju na sebe, obično drže velike čaše ili boce, a njima gestikuliraju na agresivan način. Uvijek su glasne, a najčešće prigovaraju drugima. Želite li im uopće pristupiti?!

Govor tijela